Permakultura

w mieście, domu, ogrodzie i kuchni

INTERESUJE CIĘ "KULTURA TRWANIA"? CHCESZ POZNAĆ JEJ PRAKTYCZNY WYMIAR? SZUKASZ ZMIANY, A NIE WIESZ OD CZEGO ZACZĄĆ? PRZYJDŹ NA WYKŁAD PODCZAS IMPREZY W OŚRODKU im. C.K. NORWIDA W NOWEJ HUCIE

Praktyka permakultury...

Sercem permakultury jest etyka, jej trzy proste zasady: troska o ziemię, troska o ludzi oraz sprawiedliwy podział (dzielenie się zyskiem i jego reinwestycja w środowisko). Nie trzeba posiadać ziemi ani własnego ogrodu, by stosować te zasady w życiu. Można mieszkać na blokowisku...

w mieście

Troszczyć się nie tylko o siebie... Jak mawiał Mistrz Iyengar, można być zamkniętym w celi bez okien i drzwi, co nie stoi na przeszkodzie, by dbać o Naturę, bo jest Nią (jej częścią) nasze ciało i nasz umysł.

w ogrodzie

Oczywiście bez chemii, natomiast alchemią biodynamiczną można się zainteresować, sąsiedztwem roślin... Ciekawe też symboliczne wymiary ogrodu. Na zdjęciu grządka w kształcie mandali w ogrodzie Bumi Langit institute na Jawie.

w domu

Miej na uwadze innych: sąsiadów, zwierzęta, ptaki, np. wróble... Nie uszczelniaj wszystkich szpar pod dachem, by miały gdzie budować gniazdka. W ogóle oszczędzaj energię i wodę, zwłaszcza ciepłą, bo to luksus na koszt planety. Rzecz jasna nie produkuj śmieci i nie hałasuj :-)

w kuchni

Istnieje wiele zalecanych diet i sposobów żywienia... Makrobiotyka kładzie nacisk na sezonowość i lokalność jedzenia. Odżywiając się zdrowo dbamy o własne ciało, które jest częścią Natury, dbamy tym samym o środowisko wpierając miejscowych, organicznych rolników, poprawiamy też jakość gleby, atmosfery i oceanu :-) To jest holistyczna praktyka permakultury.

Prowadzący

Ben Lazar, filozof z doświadczeniem za granicą (ogrodnik w Nervi, Christianii i na Jawie), redaktor Permakultura.edu.pl, dietetyk-makrobiotyk.

11 października 2015 godz. 14.00, Ośrodek Kultury im C. K. Norwida Kraków, os. Górali 5

W programie poza wykładem z permakultury, wykłady o zdrowym życiu, konkurs na szarlotkę, targi i warsztaty kulinarne, czytanie bajek z jedzeniem w tle oraz inne atrakcje, jakie organizator zaplanował na ten wyjątkowy dzień.

11.00 – bajki dla dzieci z jedzeniem w tle, czytanie przepisów kulinarnych, ekspozycje w bibliotece kulinarnych wydawnictw.

12.00 – Smaki kultury "Pod słońcem Toskanii" - smaki i aromaty śródziemnomorskie - warsztaty kulinarne.

14.00 – Permakultura - w mieście, ogrodzie, domu i kuchni.

15.30 – Ogłoszenie wyników Konkursu na szarlotkę.

Wstęp wolny. Zapraszamy

Zapisz się na wykład z filozofii permakultury :)

Wkrótce (15 października) w Ambasadzie Krakowian przy ulicy Stolarskiej w Krakowie zostanie zorganizowany wykład z filozofii permakultury (patrz: e-plakat wykładu), który jest wstępem do kursu projektowania permakulturowego. Jeżeli jesteś zainteresowana/y udziałem w wykładzie oraz kursem wypełnij formularz. Dziękuję. Ben