MAKROBIOTYKA
Spośród innych zdrowych metod dietetyki wybrałem makrobiotykę, ze względu na nacisk jaki kładzie na lokalności i sezonowości produktów spożywczych – to ma duże permakulturowe konsekwencje: zdrowe odżywianie, jedzenie lokalnych i sezonowych roślin poważnie zmniejsza negatywny wpływ na środowisko; nie chodzi tylko o ślad węglowy, również o humanure…
LOKALNOŚĆ
Jeśli kupujemy produkty lokalne poza ochroną przyrody, wspieramy lokalnych wytwórców, a to powoduje konsolidację społeczeństwa. Nawet jeśli na straganach czy w sklepikach z lokalnymi, zdrowymi produktami jest drożej niż w supermarkecie – to jest inwestycja w lokalne społeczeństwo, które nam tę naszą tros(z)kę tak lub inaczej wynagrodzi…
WEGETARIANIZM/WEGANIZM
Etyczne podstawy wegetarianizmu – spór Descartes Gassendi na temat natury zwierząt i zdolności ich odczuwania… Ciekawe są również ekonomicznie i ekologicznie implikacje niejedzenia mięsa… (produkcja ekstensywna i intensywna).
LITERATURA I LINKI
- George Ohsawa Essential Ohsawa
- What is Macrobiotics? – Kushi Institute
- Ośrodek Edukacji Makrobiotycznej – Wrocław
- Tristram Stuart Bezkrwawa rewolucja. Historia wegetarianizmu od 1600 roku do czasów współczesnych