Weganizm-wegetarianizm staje się dzisiaj normą. Wychodząc naprzeciw poszukiwaniom co poniektórych, inteligentnych i wrażliwych adeptów tego etyczno-zdrowotnego stylu życia i odżywiania, proponujemy książkę Colina Spencera, brytyjskiego, wielokrotnie nagradzanego i cenionego na świecie autora.
Zastanawiałæś się kiedyś, skąd się to wszystko wzięło? Jakie są korzenie odmowy spożywania mięsa? Są na ten temat jakieś mity? Co o tym mówi nauka? i jak do tego ma się religia? czy też religie..
Jeżeli pytania te padają w Tobie na podatny grunt, wkrótce możesz otrzymać odpowiedź, uruchomiliśmy bowiem przedsprzedaż zarysu historii wegetarianizmu – książki, w której znajdziesz odpowiedzi na wiele więcej pytań związanych z tematem; nieraz zaskakujących, nowych treści i całkowicie niespodziewanych aspektów znanych faktów! Na przykład skąd takie potrawy jak „wegańskie schabowe”, czy „wegańskie żeberka”? To żadna nowość, to stara średniowieczna tradycja.. Przyszło Ci na myśl?
Zachęcamy do kupna już teraz! Pomożesz nam zrealizować projekt udostępnienia książki po polsku, wzmocnieniu wiedzy na temat, tym samym ugruntowaniu podstawy światopoglądowej wegan-wegetarianizmu w Polsce. Książka ukaże się w 2020 roku.
O KSIĄŻCE:
Chociaż słowo wegetarianizm powstało dopiero w połowie dziewiętnastego wieku, dieta wegetariańska istnieje tak długo, jak istnieje człowiek. W naszej zachodniej kulturze pojawia się u samego zarania jako credo pierwszych filozofów i założycieli religii, by później towarzyszyć gnostykom, heretykom, humanistom, chrześcijańskim fundamentalistom i innym radykałom wszelkiej maści. Nic dziwnego, że wegetarianie byli często dyskryminowani a czasem nawet torturowani i zabijani z powodu przekonań, których namacalnym dowodem była dieta.. Tak więc historia wegetarianizmu to także historia sprzeciwu i buntu..
Wszechstronna książka Colina Spencera, bada etykę i psychologię powstrzymywania się od spożywania mięsa i próbuje odkryć, dlaczego wszystkożerny homo sapiens nieraz odmawia dostępnego jedzenia. Rezultatem jest dogłębne studium, pełne analizowanych przypadków niekiedy zabawnych ciekawostek, gdzieniegdzie strasznych. Zakres badań Spencera jest niezwykle szeroki i zapewnia prawdziwie erudycyjną lekturę – zaczyna się w prehistorii, a kończy w teraźniejszości. Przy okazji jego zarys historii wegetarianizmu to świetnie napisana książka, która chwilami wciąga jak dobry kryminał. Nic dziwnego, że na świecie od swojej pierwszej publikacji 1)↓ doczekała się wielu wznowień i wydań ↓
Mityczni Hiperboreadzi żyli przez tysiąc lat na diecie roślinnej, Pitagoras, Owidiusz i Seneca byli wegetarianami, podobnie jak Sir Thomas More, John Evelyn, Leonardo da Vinci, Rousseau i Shelley. Kiedy pod koniec Średniowiecza filozofowie religijni zaczęli interpretować teksty biblijne, szukając prawa bożego na temat tego, co ludzie powinni jeść: spożywanie mięsa pomimo wyraźnego zakazu spożywania krwi, stało się w czasach Renesansu zarzewiem niepokoju na chrześcijańskim Zachodzie.
W XVI wieku ponownie odkryto prawa zwierząt (będące już na wokandzie u Starożytnych); w kolejnych wiekach prawa te zostały połączone z kontestacją niewolnictwa oraz ideałami socjalistycznymi.
W XX wieku przekonanie, że dieta wegetariańska łagodzi charakter, otrzymało druzgocący cios pod postacią Hitlera wegetarianina..
Obecnie dieta wegetariańska znajduje powszechne uznanie i poparcie w badaniach medycznych nad zdrowym żywieniem, aczkolwiek najsilniejszy i najgłębszy jej aspekt leży w etyce troski nie tyle o zwierzęta, co w perspektywie zmian klimatu również o środowisko i Ziemię.
Pod tym względem Wegetarianizm. Zarys historii Spencera może być postrzegany jako historia idei i ruchów, które kwestionowały i nadal kwestionują układ władzy i panowania nad społeczeństwem i światem.. Książka polecana nie tylko praktykom wegetarianizmu, ale również mięsożernym socjologom i politykom.

na okładce fragment obrazu: Market Scene Pieter Aersten
OPINIE CZYTELNICZEK I CZYTELNIKÓW
Znakomita książka. Szczególnie polecana studentom historii, filozofii i wegetarianizmu. G. Lawrence
Wyczerpująco kompletne, historyczne spojrzenie na weganizm i wegetarianizm. Gorąco polecam. Tina
Był czas, kiedy bycie wegetarianinem, uważano za nienormalne lub wywrotowe, ale już nie. Obszerna książka Colina Spencera bada psychologię powstrzymywania się od spożywania mięsa i próbuje odkryć, dlaczego wszystkożerni ludzie dobrowolnie powstrzymują się od dostępnego pokarmu. Georgia Bookblast
Ta książka jest tak zawrotnie gęsta. Muszę ją mieć, by móc wracać do niej jeszcze milion razy. Jestem podekscytowana odkryciem, że ludzie od zawsze mieli te same co ja, radykalne idee (w sensie zdecydowane) i że propaganda o wszystkożerności jako normie to bzdura! Reba
Jestem przekonana, że Colin Spencer wie co pisze. Jego Wegetarianizm.. to nie tylko świetne kompendium wiedzy na temat wegetarianizmu, książka zawiera także wiele informacji na temat filozofii i religii oraz światopoglądu różnych kultur, od prehistorii po współczesność. Choć może nie zgłębia tak niektórych wątków jak w innych książkach na dane tematy, Wegetarianizm. Zarys historii Spencera jest nieocenioną pomocą dla tych, którzy chcą, aby ich wegetariańskie przekonania zostały usytuowane w szerokim kontekście naszej ogólnoludzkiej kultury. Carolyn
Wegetarianizm podąża radykalną ścieżką przez kulturę zachodnią: wywodzi się z tradycji orfickiej odziedziczonej przez Pitagorasa z religii starożytnego Egiptu. Rozkwitł w ramach filozofii greckiej, stając się jej istotnym elementem za czasów Plutarcha i Plotyna. Mimo że wielokrotnie przypisywało go sobie dominujące chrześcijaństwo, wegetarianizm pozostawał dla niego ciągłym wyzwaniem kwestionującym ortodoksję poprzez herezje, takie jak bogomilizm, gnostycyzm i manicheizm.
Colin Spencer wskazuje trzy główne czynniki, które napędzają wegetariańskie myślenie: 1) Współczucie dla cierpienia zwierząt, 2) Wstręt do mięsa i rzeczy świata oraz 3) Stosowanie diety jako wsparcia dla dobrego zdrowia. Interesujący jest ten ostatni czynnik, który jest najczęściej wskazywanym powodem przyjęcia diety wegetariańskiej, chociaż w kontekście nadchodzących zmian klimatu nie najważniejszym.
To świetna książka, która omawia ogromne pole tematyczne, ale robi to z elokwencją i inteligencją. Każdy rozdział mógłby stać się osobnym tomem, bez niebezpieczeństwa nadmiernego wyczerpania materiału. Tony Gualtieri
AUTOR: Colin Spencer
PRZEDSPRZEDAŻ KSIĄŻKI
Kupując Wegetarianizm. Zarys historii w przedsprzedaży pomagasz ją wydać! Natenczas mamy wykupione prawa do publikacji w języku polskim.. Teraz zbieramy na resztę (tzn. w kolejności realizacji): na profesjonalne tłumaczenie 2)↓ na okładkę 3)↓ oraz oczywiście druk..
Proponujemy dwie opcje cenowe: (dlaczego tyle?)
- cena ze wsparciem wydania: 75 zł
(nazwiska osób, które kupią książkę w okresie przedsprzedaży 4)↓ znajdą się na stronie pamiątkowej zaraz po tytułowej dedykowanej zacnemu gronu wspierającemu rozwój permakultury w Polsce w „trwalszej niż ze spiżu” podzięce i gratyfikacji za pomoc w wydaniu książki)
- cena podstawowa: 50 zł
(zwykła cena, bez wpisu nazwiska do książki..
Zachęcamy do pierwszej opcji wspierającej – okazja, by znaleźć się w książce na stronie dedykowanej w zacnym gronie już się nie powtórzy! ..ale jeśli nie masz kasy, możesz oczywiście skorzystać z tej opcji i dostać książkę w cenie podstawowej).
Nazwiska osób, które kupią książkę w przedsprzedaży za 75 zł (cena ze wsparciem) znajdą się w książce na specjalnej stronie, zaraz po tytułowej, dedykowanej zacnemu gronu :-)
DEDYKOWANA GRUPA WSPARCIA:
(zacne grono polskich Wegetarian/ek vel Pitagorejczyków!:))
(bądź kolejną osoba na liście)
• Joanna Egit-Pużyńska
• Izabella Ordanik
• Siedlisko Permakultury Zdrojewo
• Wojciech Kotliński
• Piotr Wierzbanowski
• Edyta Wójcik
• Magdalena Górska – EKODAMA STUDIO
• Andżelika Zachara-Stachecka
• Emilia Dadon
• Beata Dziedzińska
• Zuzanna Filipowska
• Michał Sanecki
• Sławomira Ruta
• Elżbieta Gacek
• Andrzej Burysz
• Marceli Maniak
• Katarzyna Wileńska – www.bliskoziemi.pl
• Ludwik Braczko – Pasikonik
• Hanna Kałaczyńska
• Bożena Bartoś
• Jacek Jurek
• Elżbieta Szymaniak-Śliwa
• Michał Knychalski
• Elżbieta Gałązka
• Anna Kociołek
• Ariel Kloskowski & Justyna Woszczyk
• Bartek Zuziak
• Krzysztof Knapczyk
• Mikołaj Podlaszewski
• Patrycja Woźniak
• Agnieszka Polecka
• Małgorzata Wędzik – Projekt Las
• Dariusz Lech – TRADEphoto.eu
• Magdalena Olszewska – Surojadek.com
• Kacper Puchalski – uprawiaj.pl
• Sławomir Sawicki
• Sławomira Ruta
• Oliwia Brzuszczak
• Natalia Łajdych
• Anita Jabłonowska-Kosek
• Klaudia Nojek
• Mariusz Cielenkiewicz
• …
• …
WYDAWNICTWO PermaKultura.Edu.PL
Jak ma się wegetarianizm (weganizm) do permakultury? Rzecz jasna nie jest jej bezpośrednią implikacją – z prostej przyczyny: w naturalnych ekosystemach wszyscy zjadają się wzajemnie, zapewniając biosferze nieprzerwany obieg materii i energii, co jest podstawą Życia. Jednak w permakulturze istotne są zasady etyczne, a te jasno stoją wobec produkcji mięsa na masową skalę.. Ogromna emisja gazów cieplarnianych przez zwierzęta hodowlane, ogromne zużycie wody, zatruwanie środowiska odpadami, wycinanie lasów tropikalnych pod produkcję modyfikowanych genetycznie pasz.. stąd nasze zaangażowanie w promocję wegantarianizmu jako opcji klimatycznej 🌾🌳🌦
Dla nas wegetarianizm jest propozycją aktywnego przeciwdziałania zmianom klimatu, w trosce o Ziemię i wszystkie organizmy, nie tylko zwierzęta hodowlane, których cierpienia mamy również na uwadze. Dla nas wegetarianizm (weganizm) jest wyrazem zasad etycznych głębokiej ekologii i permakultury.. Świadoma odmowa (ograniczenie) spożywania mięsa i wprowadzenie w życie diety roślinnej ma ponadto zbawienny wpływ na nasze zdrowie 5)↓. Z powyższych powodów jako kolejną książkę, po dwóch udanych podręcznikach permakultury, polecamy Wam właśnie Zarys historii wegetarianizmu.
[info dla osób, które nie znają naszego wydawnictwa]
Działalność wydawnicza PermaKultura.Edu.PL zaczęła się dwa lata temu od projektu przedsprzedaży podręcznika Ogród Gai. W ponad pół roku udało nam się zebrać fundusze na wydanie książki – opłacenie wynagrodzeń i druk, i rozesłanie zamówionych egzemplarzy do osób, które kupiły proponowany podręcznik on-line (szczególne podziękowania dla tych co kupili książkę ze wsparciem).
Kolejnym tytułem opublikowanym tym samym sposobem przedsprzedaży z możliwością wsparcia projektu było Wprowadzenie do permakultury, australijskiego prekursora Billa Mollisona – pięknie wydana i rozesłana książka podsumowała udany projekt (podziękowania dla wspierających).
Teraz zbieramy na wydanie Zarysu historii wegetarianizmu.
[contact-form‑7 404 „Nie znaleziono”]
↑1 | Wegetarianizm. Zarys historii Colina Spencera po raz pierwszy ukazała się w 1995 roku pod tytułem: The Heretic’s Feast: A History of Vegetarianism – Uczta heretyków: historia wegetarianizmu. |
---|---|
↑2 | tłumaczenie: Michał Filipczuk; konsultacja merytoryczna: Beniamin Lazar |
↑3 | okładka: Paulina Zielona, autorka udanej i chwalonej okładki Ogrodu Gai |
↑4 | listę wsparcia zamykamy tuż przed złożeniem książki do druku.. |
↑5 | polecamy książkę Nowoczesne zasady odżywiania (The China Study) T. Colin Campbell & Thomas M. Campbell |
DLACZEGO PROPONUJEMY TAKĄ CENĘ?
DLACZEGO KSIĄŻKA NIE JEST TAŃSZA
1. zależy nam na najwyższej jakości wydania na papierze ekologicznym (niepochodzącym z wycinki).
2. biorąc pod uwagę koszty wydania (patrz niżej), aby w naszym projekcie udostępnienia Historii wegetarianizmu po polsku wyjść „na zero”, przy cenie podstawowej 50 zł, należy sprzedać 820 książek. Jeśli cena byłaby niższa np. 40 zł, wtedy ilość egzemplarzy do sprzedania rośnie do 1025.. – zważywszy system dystrybucji i nasz zasięg medialny jest to niemałe wyzwanie. Kupując książkę ze wsparciem, obniżasz nam nieco poprzeczkę ;-)
3. cena podstawowa 50 zł za książkę ładnie i dobrze wydaną, a także niezwykle wartościową, pełną ciekawej i przydatnej wiedzy (ponad 400 stron), za książkę do której wydania się przyłożyliśmy: cena ze wsparciem 75 zł to nie jest dużo :-)
SZACOWANE KOSZTY WYDANIA 1000 egz.
licencja: 3500 zł (700 GBP)
tłumaczenie: 18 000 zł
korekta: 1500 zł
skład: 2000 zł
okładka: 1500 zł
druk oprawa miękka ze skrzydełkami: 14 500 zł
_____________
razem: 41 000 zł
powrót
BONUS DLA GRUPY WSPARCIA WYDAWNICTWA
Osoby, które przy poprzednich książkach wsparły wydawnictwo i znalazły się w zacnych gronach Ogrodniczek i Ogrodników Gai oraz Permakulturystek i Permakulturystów, otrzymają mailem (na adres podany przy zamawianiu) kod dający 10% zniżki na zakup Historii wegetarianizmu jako podziękowanie i zachętę do dalszego wspierania naszego wydawnictwa.
Kiedy się to wydarzy? ;)
będzie nowa okładka.. a wraz z nią wyślę kod promocyjny.. wkrótce
Wydanie poprawione (2004)
Wydawca: Grub Street Publishing