Nasiona są pierwszym ogniwem w uprawie żywności i od ich jakości zależy w dużej części jakiego doczekamy się plonu i efektu w ogrodzie. Nasiona tworzą relację między pokoleniami upraw. Jeśli temat jest dla Was nowy, wiedza o zachowywaniu nasion pozwoli nie tylko pogłębić znajomość własnego ogrodu, ale również uprawiać ulubione warzywa z roku na rok, niezależnie od ich dostępności na rynku. Tak samo zdobyta w jednym sezonie wiedza i obserwacje, będą mogły być łatwo przełożone na kolejny rok uprawy.
Na Warsztatach Projektowania Permakulturowego omówimy od których roślin warto zacząć zbieranie nasion dla wprawy i jak je pozyskać; poruszymy tematy technik zbierania i przechowywania nasion w systemie domowym. Wyjaśnimy też dobre praktyki i inspirujące przykłady społecznych wymian nasion. Wysiane ponownie, ulubione ‘rodzinne’ odmiany roślin pozwalają pogłębiać obserwacje całego ekosystemu ogrodu poprzez nawarstwianie się wiedzy o cyklach życia roślin.
Nasiona pamiętają okoliczności w jakich dojrzewały: te klimatyczne jak i glebowe. Dlatego, nasiona zbieramy z najlepszych okazów danej rośliny, wybierając te zdrowe, w pełni dojrzałe i wykształcone. Od dobrze zachowanych, żywych nasion, które sami możemy pozyskać, zależy długoterminowa stabilność ekosystemu jaki tworzymy w permakulturowym ogrodzie, a także możliwe oszczędności w pracy i finansach.
Nasiona można zachowywać z wielu powodów – w kontekście warsztatów, będzie interesował nas aspekt społeczny oraz wpływ jaki zachowywane przez nas nasiona mają na odporność regionalnych systemów wytwórstwa i dostępu do żywności. Poprzez wybór odpowiednich odmian roślin, agro-ekologiczne gospodarstwa mogą mieć znaczący pozytywny wpływ na bioróżnorodność również dzikiej natury w okolicy siedliska – na warsztatach wyjaśnimy na czym polegają te zależności.
Fasola jest jedną z roślin, która znakomicie oddaje wielofunkcyjne założenia permakulturowego doboru roślin i ma jedne z najprostszych do pozyskania nasion. Dobrym przykładem jest np. fasola Biały Jaś z Doliny Dunajca, wokół której rozwinęło się ponownie dziedzictwo kulinarne na południu Polski. Razem spojrzymy na kilka przykładów roślin, które można ‘zaadoptować’ i włączyć do drzewa genealogicznego rodziny, czy zadomowić na nowym ‘osiedlu’.
Poza tym niektóre stare odmiany posiadają niezwykle pobudzające wyobraźnię kulinarną i doznania smakowe cechy oraz inne praktyczne zastosowania. Niektóre fasole tyczne wytwarzają przepiękne ornamentalne kwiaty wabiąc zapylacze oraz dekoracyjne strąki; plonują sukcesywnie przez długi czas, mogą być spożywane na wiele sposobów, są łatwe w przechowywaniu na zimę, do tego jak inne rośliny strączkowe wzbogacają glebę w azot. A łuskanie fasoli może stanowić główną atrakcję zajęć z dziećmi – suche strąki to pięknie brzmiące grzechotki :-)
Zbieranie własnych nasion i obdzielanie nimi innych daje niezwykłą satysfakcję; znajomość pochodzenia odmian, walorów smakowych i efekty wizualne w ogrodzie z czasem stają się częścią historii gospodarstw a nawet regionów, dają okazje do celebracji. Wymiany sąsiedzkie pozwalają ponownie odtworzyć uprawy, gdy z powodów losowych straci się własne plony w danym roku. U sedna permakulturowej zasady etycznej sprawiedliwego podziału leżą nasiona – wolne i wspólne.