Webinarowe wprowadzenie w tematykę i praktykę zachowywania starych odmian 1)↓ jest również teoretycznym wstępem do warsztatów, jakie w marcu tego roku odbywać się będą w wybranych gospodarstwach na terenie naszego pięknego kraju..
Treść webinaru, stanowiąca część teoretyczną warsztatów, obejmuje tematy: zachowywania i podnoszenia bioróżnorodności – w kontekście projektowania permakulturowego, historię hodowli i selekcjonowania odmian uprawnych oraz tajniki rozmnażania roślin istotne dla rozumienia procesu i metod zachowywania odmian, wśród których znajdą swoje miejsce kontrowersje związane z biotechnologią, przy okazji przedstawimy tradycyjne narzędzia (noże i sekatory), a także związane z nimi BHP pracy (ogrodnicza agrojoga :) No i oczywiści suwerenność żywnościowa – aktualny, polityczno-społeczny aspekt zachowywania starych odmian, jakże ważny w obliczu nadchodzących zmian klimatu!
Jak wszystkie inne wydarzenia organizowane przez PermaKultura Edu, webinar i idące w ślad za nim warsztaty praktyczne, mają na celu integrację środowiska permakulturowego w Polsce, dlatego podczas naszego spotkania 8 lutego przedstawimy również pokrótce imponującą ubiegłoroczną serię: 12 gospodarstw, 13 warsztatów, ponad 200 uczestniczek / uczestników.. Wszystkim im należy podziękować wspierając w ogrodniczej praktyce, do której teoria zachowywania starych (i nowych) odmian ‑wątek przewodni webinaru – jest wprowadzeniem i zachętą do działania w trosce o bioróżnorodność ogrodów, środowiska oraz naszą i Waszą suwerenność żywnościową.
PROWADZĄCY: Ben Lazar – zajawka ↓
KIEDY: 29 lutego 2020, godz. 18-ta, czas: 1,5 – 2h.
Pierwsza (próbna) emisja odbyła się 8 lutego 2020 :)
GDZIE: pokój webinarowy na platformie Zoom 2)↓
OPCJE UCZESTNICTWA:
🌿 za darmo – w czasie emisji webinar będzie dostępny za darmo na Fb na stronie PermaKultura.Edu.PL (bez widocznego czatu dialogowego uczestniczek/uczestników).
🌿 ze wsparciem – wpłacając 25 zł otrzymasz możliwość zalogowania na platformę Zoom i brania udziału w czacie, wymiany zdań między uczestniczkami/uczestnikami oraz zadawania pytań prowadzącemu – w cenie biletu nagranie webinaru, zapis czatu oraz 10% zniżki na warsztaty).
Zachęcamy do wsparcia przedsięwzięcia i wykupienia biletu – Wasz wkład finansowy pozwala nam uruchomić wydarzenie, rozwijać działalność edukacyjną, promować permakulturę, bioróżnorodność i suwerenność żywnościową w Polsce.
UCZESTNICY i UCZESTNICZKI WEBINARU:
(osoby, które wsparły organizację i wykupiły bilet)
1. Konrad Karwowski
2. Mateusz Terlikowski
3. Łukasz Dyląg
4. Adam Poloczek
5. Agnieszka Król
6. Monika Czajka
7. Katarzyna Bizacka
8. Jeanette Knibba
9. Oliwia Brzuszczak
10. Anna Zyśk
11. Małgorzata Feder-Żukowska
12. Barbara Szymańska
13. Katarzyna Stojowska
14. Elżbieta Zimnicka
15. Ewelina Królicka
16. Anna Majewska
17. Bożena Bartoś
18. Monika Matl
19. Piotr Micygiewicz
20. Małgorzata Żyła
21. Natalia Starzyk
22. Małgorzata Godlewska
23. Sławomira Ruta
24. Wiktor Polak
25. Jola Hytkowska
26. Lucjanna Mionskowska
27. Marta Wojtysiak
28. Ewa Wojciechowska
29. Agnieszka Kluza
30. Beata Jakoniuk-Wojcieszak
31. Artur Bielecki
32. Maria Przyszychowska
33. Monika Goszczyńska
34. Łukasz Cuprzyński
35. Krzysztof Sztukowski
–
36. Marta Kolasińska
37. Norbert Wolniewicz-Całka
38. Michał Sanecki
39. Michał Kowalik
40. Justyna Zajączkowska
41. Magdalena Kormańska
42. Tomasz Strzałkowski
43. Joanna Salwicka
44. Grzegorz Pater
45. Joanna Moniewska
46. Zosia Stecka
47. Joanna Egit-Pużyńska
48. Anna Zagała
49. Juliusz Kublik
50. Daniel Chrząstek
51. Tomasz Grzybczyk
52. Wojciech Zieliński
53. Mirosława Chęcińska
54. Michał Piszczała
55. Anna Ślipiec
56. Dorota Dyło
57. Agnieszka Chołuj
58. Zofia Romańska
59. Marcin Truszel
60. Dariusz Ciesielski
Zalajkuj, udostępnij i zaznacz: „wezmę udział” w wydarzeniu ↓