Dobra Ziemia Jakub Frydrych | Mykanów

Gospo­dar­stwo to 8,5ha zróż­ni­co­wa­ne­go tere­nu; obsza­ry pod­mo­kłe, tor­fo­we, pia­ski, gli­ny.. przy­le­ga­ją­ca rze­ka, olbrzy­mia ilość mate­ria­łu do ściół­ko­wa­nia, kom­po­sto­wa­nia itd.. przez ostat­nich 6 lat pro­wa­dzi­łem hodow­lę kóz, robi­łem sery.. ze wzglę­du na stan zdro­wia jestem wła­śnie w trak­cie sprze­da­ży kóz, zosta­ją dwie eme­ryt­ki i kozioł­ki.. ale są też trzy konie hucul­skie, dużo obor­ni­ka :) Od jakie­goś cza­su per­ma­kul­tu­ra jest w krę­gu moich zain­te­re­so­wań i widzę przy­szłość dla niej na moim gospo­dar­stwie na tyle moc­no, że zna­la­zła się w celach sta­tu­to­wych zało­żo­nej prze­ze mnie w mar­cu tego roku fun­da­cji. Jestem też człon­kiem Juraj­skiej koope­ra­ty­wy spo­żyw­czej.. ludzie tam są głod­ni wie­dzy i alter­na­tyw­nych metod wytwa­rza­nia żyw­no­ści i spo­so­bu funk­cjo­no­wa­nia w świe­cie. Zapra­szam na Dobrą Zie­mię. Warsz­ta­ty będą moty­wu­ją­cym wyda­rze­niem..

Jako sypial­nia będzie mogła słu­żyć koziar­nia, a dokład­nie kli­ma­tycz­ny dru­gi poziom gdzie maga­zy­nu­je się sło­mę i sia­no. Dom rów­nież prze­stron­ny, dla­te­go dla bar­dziej wyma­ga­ją­cych znaj­dą się też ‘lep­sze’ warun­ki. Z wyży­wie­niem też sobie pora­dzi­my, szcze­gól­nie, że latem dys­po­nu­je­my wła­sny­mi warzy­wa­mi a i człon­ko­wie koope­ra­ty­wy, lokal­ni rol­ni­cy już wyra­zi­li chęć wła­sne­go wkła­du..

Dodaj komentarz